Babeczki z cukinii i pieczarek

0 (0 ocen)

  • 15 min

Idealne do chleba i pomidora.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 cukinia średniej wielkości
    20 dkg pieczarek
    1 cebula
    3 marchewki
    10 dkg sera żółtego
    2 ząbki czosnku
    1,5 szklanki bułki tartej
    2 jajka
    5 łyżek oleju
    szczypta gałki muszkatołowej mielonej
    pół łyżeczki tymianku suszonego
    pół łyżeczki majeranku suszonego, świeży do dekoracji
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Przystawki

Babeczki z cukinii i pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babeczki z cukinii i pieczarek 1. Cukinię umyć, obrać i wydrążyć ziarnka (jeżeli to konieczne), cebulę i marchewki obrać, pieczarki oczyścić.
  • Babeczki z cukinii i pieczarek 2. Cukinię,marchewkę, cebulę potrzeć na tartce o grubych oczkach, lekko posolić i odstawić na 20 min, żeby puściło soki. Odcisnąć i odlać zgromadzony sok.
  • Babeczki z cukinii i pieczarek 3. Pieczarki zetrzeć na tartce i usmażyć w łyżce oleju do odparowania wody, ostudzić. Ser zetrzeć na tartce.
  • Babeczki z cukinii i pieczarek 4. Cukinię z marchewką i cebulą, pieczarki, ser przełożyć do misy i dodać pozostałe składniki. Chwilę wyrabiać na gładką masę, po czym odstawić na dodatkowe 20 minut. W między czasie nagrzać piekarnik do 160 stopni i nasmarować foremki olejem.
  • Babeczki z cukinii i pieczarek 5. Do natłuszczonych foremek przełożyć masę i piec ok 40-50 min. aż się zarumienią. Po ostudzeniu, wyciągać z foremek i podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować