Babeczki z choinkami z paluszków

4.5 (144 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Uwielbiam zaskakiwać moją rodzinę w święta. Co roku staram się przygotowywać coś nowego. Byli bardzo zaskoczeni tymi choinkami, a zwłaszcza najmłodsi. Zjedli je ze smakiem. A ja już myślę co przygotować w przyszłym roku :)

Składniki:

  • • BABECZKI:
    • 170g cukru pudru,
    • 270g mąki,
    • 2 łyżki przyprawy do piernika,
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 1 płaska łyżka kakao,
    • 1 małe jajko,
    • 60ml oleju,
    • 170ml mleka,
    • 6 łyżeczek dżemu wiśniowego,
    • LUKIER
    • 2 łyżki mleka,
    • 12 łyżek cukru pudru,
    • Aromat cytrynowy,
    • CZEKOLADOWE PALUSZKI:
    • 50g mlecznej czekolady,
    • 12 paluszków,
    • DEKORACJA Z CZEKOLADY:
    • 150g białej czekolady,
    • Zielony barwnik spożywczy,
    • DEKORACJA:
    • cukrowe gwiazdki, kolorowa posypka,
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Babeczki z choinkami z paluszków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BABECZKI: W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia. W drugiej misce łączymy olej, jajko i mleko. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy tylko do połączenia składników. Formę wykładamy papilotkami (12 babeczek) i nakładamy ciasta do 1/3 wysokości, następnie wkładamy połowę łyżeczki dżemu i dopełniamy babeczki resztą ciasta. Babeczki pieczemy około 20-25 minut w 190 stopniach (do suchego patyczka). Studzimy je na kratce. Po wystudzeniu każdą babeczkę smarujemy przygotowanym lukrem.
  • 2. LUKIER: Do miseczki wlewamy mleko i odrobinę aromatu cytrynowego. Stopniowo dodajemy cukier puder i cały czas ucieramy. Składniki ucieramy ze sobą aż powstanie lukier gęstości śmietany.
    CZEKOLADOWE PALUSZKI: W rondelku zagotowujemy wodę. Czekoladę mleczną łamiemy i umieszczamy w misce. Rozpuszczamy ją nad parą wodną (miska nie powinna dotykać wody). Roztopioną czekoladą smarujemy paluszki np. pędzelkiem. Gdy czekoladowe paluszki są gotowe układamy je na papierze do pieczenia lub folii aluminiowej. Robimy to w miarę sprawnie, bo czekolada szybko zastyga.
  • 3. DEKORACJA Z CZEKOLADY: W rondelku zagotowujemy wodę. Czekoladę białą łamiemy i umieszczamy w misce, dodajemy szczyptę barwnika. Jeśli używamy barwnika w proszku dodajmy do miski z czekoladą od razu kilka kropel wody. Przy barwnikach w żelu nie ma takiej potrzeby. Rozpuszczamy ją nad parą wodną (miska nie powinna dotykać wody). Rozpuszczoną czekoladę przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego z cienką końcówką i wyciskamy na paluszki wzorek, który przypominał będzie choinkę. Od razu choinkę ozdabiamy, zanim czekolada zastygnie. Na czubku choinki umieszczamy cukrową gwiazdkę, a choinkę posypujemy cukrowymi perełkami.
  • 4. Choinki odstawiamy do zastygnięcia na kilka godzin. Po tym czasie choinki delikatnie odklejamy od papieru. W babeczkach robimy otwór paluszkiem i w każdym wgłębieniu umieszczamy choinkę.
    Babeczki przechowujemy w lodówce.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować