Babeczki z delikatnym kremem i konfiturą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, formujemy kulę, zawinięte w folie chłodzimy w lodówce przez min 1 godzine. Schłodzone ciasto wałkujemy, szklanką wykrawamy koła, następnie wylepiamy natłuszczone foremki do babeczek i dziurkujemy widelcem. Pieczemy ok 15 min na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C. Wyciągamy z foremek i studzimy.
Krem:
Śmietankę wlewamy do garnuszka, wrzucamy połamaną czekoladę i na wolnym ogniu podrzewamy aby czekolada się rozpuściła, nie należy śmietanki zagotować. Studzimy a następnie chłodzimy w lodówce.
Z 300 ml mleka odlewamy pół szklnki, resztę zagotowujemy z 3 łyżkami cukru pudru oraz margaryną. W połowie szklanki mleka rozrabiamy budyń, makę oraz 1 żółtko. Gotujące mleko ściągamy z ognia i wlewamy rozrobiony budyń stale mieszając aby nie powstały grudki. Gotujemy na wolnym ogniu ok 2-3 min. Studzimy.
Schłodzoną śmietankę ubijamy, a następnie po łyżce dodajemy do wystudzonego budyniu, ubijając na wolnych obrotach mikserem. Przygotowanym kremem napełniamy babeczki, zostawiając zagłębienie na środku gdzie umieszczamy po łyżeczce porzeczkowej konfitury. Chodzimy godzine w lodówce.
Komentarze