Babeczki z kaszanką i jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Sycące babeczki do czerwonego barszczyku z nadzieniem z kaszanki oraz aromatycznego jabłka. Taki szybki obiad dla zapracowanych, polecam. To danie to raj dla smakoszy kaszanki i kruchego ciasta.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na 8 porcji
    Ciasto:
    1,5 szklanki mąki
    2 łyżki śmietany
    10 dag masła
    SÓL DO SMAKU
    1 żółtko
    Farsz:
    1 łyżka oleju
    30 dag kaszanki
    1 pęczek szczypiorku
    1 duże winne jabłko
    Majeranek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Babeczki z kaszanką i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: Składniki na ciasto zagnieść, rozwałkować, wycinać foremką babeczki koła. Foremki natłuścić, wylepić ciastem. Kaszankę pokroić na plasterki, szczypiorek pokroić na drobno. Na patelnię wlać olej, włożyć kaszankę, szczypiorek, doprawić majerankiem oraz solą i pieprzem – jeśli to konieczne. Całość dusić krótko do połączenia się składników. Na ciasto wyłożyć farsz, pokrojone w kawałki jabłka wcisnąć delikatnie w farsz. Zapiekać około 30 minut w temp. 180 stopni do ciasta upieczonego na złoty kolor. Jabłka mają się lekko zrumienić, można pod koniec pieczenia przykryć papierem do pieczenia. Podawać na gorąco z czerwonym barszczem.

Porady

1. do ciasta można dodać do smaku zioła prowansalskie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować