Babeczki z kapustą i pieczarkami

4.5 (172 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przystawka na imprezę

Składniki:

  • ciasto:
    1,5 szklanki maki
    2 dag drożdży + 1 łyżka cukru
    1 jajko
    1 łyżka smalcu/oleju
    1/2 kubeczka śmietany 12%
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
    farsz:
    30 dkg pieczarek
    1 cebula
    1/4 główki czerwonej kapusty
    1 jajko
    sól, pieprz
    słodka papryka
    zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Babeczki z kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z cukrem i śmietaną. Dodać do mąki i pozostałych składników i zagnieść ciasto.
  • 2. Cebulkę pokroić i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Dodać pokrojone pieczarki, smażyć aż odparuje sok, dodać startą na grubym oczku kapustę, podsmażyć i doprawić do smaku. Przestudzić, dodać jajko, wymieszać.
  • 3. Ciasto rozwałkować i szklanką wykroić krążki. Na każdy nakładać farsz i formować bułeczki. Ja włożyłam je do foremek na babeczki. Odstawić aż bułeczki zaczną rosnąć. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na pół godziny. Smacznego :)

Porady

Na około 15 bułeczek. Wierzch można posmarować białkiem i posypać kminkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona kapusta Pieczarki Nadzienie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować