Babeczki z karmelem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę i masło siekamy z mąką. Dodajemy cukier puder i żółtka. Wyrabiamy i zagniatamy ciasto, które odkładamy do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5-6 mm, wycinamy szklanką kółka i wylepiamy nimi nasmarowane wcześniej foremki do babeczek.
2.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy stopniowo cukier puder i kryształ.
3.Na dno każdej babeczki dajemy 1/2 łyżeczki powideł śliwkowych, które pokrywamy cienką warstwą pianki.
Babeczki pieczemy ok. 15-20 minut w temp. 180 C.
Gdy babeczki stygną, przygotowujemy karmel. Margarynę, miód i cukier roztapiamy w rondelku na małym ogniu. Następnie dodajemy orzechy. Całość smażymy cały czas mieszając do momentu zgęstnienia masy.
Porady
Ze względu na to, że karmel szybko sztywnieje, ciepłym polewamy wierzch każdej babeczki.
Wierzch każdej babeczki ozdabiamy kleksami z czekolady.
Komentarze