Babeczki z kremem waniliowym i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło i mąkę posiekać nożem, dodać szczyptę soli i wodę, zagnieść ciasto.
2.Uformować kulę, zawinąć w folie i włożyć do lodówki na pół godziny. Foremki do babeczek wysmarować tłuszczem, wykleić ciastem - spód nakłuć widelcem, upiec w piekarniku nagrzanym do 200C (około 15 minut), ostudzić.
3.Zrobić galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu, chociaż ja najczęściej daje trochę mniej wody.
4.Przyrządzić krem waniliowy:
Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel, wymieszać z mąką ziemniaczaną i 5 łyżkami mleka.
Resztę mleka zagotować z laską wanilii i zalać masę żółtkową, cały czas mieszając. Krem zagotować na małym ogniu, nie przerywając mieszania.
5.Dno babeczek posmarować przestudzonym kremem i udekorować pokrojonymi na talarki truskawkami, zalać w pół stężałą galaretką.
Komentarze