Babeczki z kremem waniliowym i truskawkami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Idealny deser na letni podwieczorek

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 1 szklanka
    - masło: 150 gramów
    - sól: 1 szczypta
    - woda: 3 łyżki
    - mleko: 300 mililitrów
    - żółtka: 4 sztuki
    - cukier: 50 gramów
    - laska wanilii: 1 sztuka
    - mąka ziemniaczana: 1 łyżka
    - truskawki: 10 sztuk
    - galaretka truskawkowa: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki

Babeczki z kremem waniliowym i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło i mąkę posiekać nożem, dodać szczyptę soli i wodę, zagnieść ciasto.
  • 2. Uformować kulę, zawinąć w folie i włożyć do lodówki na pół godziny. Foremki do babeczek wysmarować tłuszczem, wykleić ciastem - spód nakłuć widelcem, upiec w piekarniku nagrzanym do 200C (około 15 minut), ostudzić.
  • 3. Zrobić galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu, chociaż ja najczęściej daje trochę mniej wody.
  • 4. Przyrządzić krem waniliowy:
    Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel, wymieszać z mąką ziemniaczaną i 5 łyżkami mleka.
    Resztę mleka zagotować z laską wanilii i zalać masę żółtkową, cały czas mieszając. Krem zagotować na małym ogniu, nie przerywając mieszania.
  • 5. Dno babeczek posmarować przestudzonym kremem i udekorować pokrojonymi na talarki truskawkami, zalać w pół stężałą galaretką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować