Babeczki z kremem i owocami

5 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Są przepyszne, niezwykle kruche i delikatne. Bardzo lubię je robić i dekorować owocami.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 1 i 2/3 szklanki mąki
    ● 2/3 szklanki cukru
    ● 1 masło roślinne
    ● 1 jajko
    ● tarta bułka do posypania foremek
    Masa budyniowa:
    ● 1 litr mleka
    ● 4 żółtka
    ● czubata szklanka mąki
    ● 3/4 szklanki cukru
    ● cukier waniliowy
    ● 1 kostka masła
    ● owoce do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (186 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery

Babeczki z kremem i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babeczki z kremem i owocami 1. Przygotowujemy ciasto: mąkę
    przesiewamy, dodajemy cukier, masło, wbijamy jajko,
    zagniatamy i energicznie wyrabiamy
    ciasto.
  • 2. Foremki smarujemy masłem,
    obsypujemy bułką tartą.
    Wykładamy je cienko ciastem,
    pieczemy, aż się zrumieni.
  • 3. Przygotowujemy masę budyniową.
    1/2 litra mleka miksujemy
    z żółtkami i mąką. Pozostałe
    1/2 litra mleka
    mieszamy z cukrem, masłem
    i cukrem waniliowym, gotujemy.
    Do gotującego się mleka
    wlewamy mleko zmiksowane
    z żółtkami i mąką. Mieszamy,
    aż powstanie budyń.
  • 4. Ostudzone babeczki napełniamy
    masą budyniową, na
    wierzch kładziemy owoce.

Porady

● Do babeczek można wykorzystać dowolne owoce: np. truskawki, maliny, poziomki, jagody. ● Babeczki przechowujmy w lodówce– masa się nie rozpuści, a ciasto nie nasiąknie wilgocią.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować