Babeczki z kremem kawowym

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Idealne nie tylko dla dzieciaków.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka tortowa przesiana: 2 szklanki
    - masło: 100 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - cukier puder: 0.5 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - sól: 1 szczypta
    MASA KAWOWA:
    - masło: 100 gramów
    - budyń śmietankowy: 1 opakowanie
    - mleko: 1 szklanka
    - cukier puder: 0.5 szklanki
    - aromat rumowy: 0.5 łyżeczki
    - kawa rozpuszczalna: 3 łyżeczki
    - woda gorąca: 1 łyżka
    DODATKOWO::
    - nutella: 10 łyżek
    - czekolada mleczna: 50 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Kawy Jajko

Babeczki z kremem kawowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta: Na stolnicę lub do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sól i schłodzone masło. Siekamy nożem i rozdrabniamy palcami na kruszonkę. Dosypujemy cukier puder, jajko i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto owijamy w folię spożywczą i chowamy na 30 minut do lodówki (lub na 15 minut do zamrażalki). W tym czasie roztapiamy margarynę i pędzelkiem smarujemy foremki. Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Wykrawamy szklanką kółka i wylepiamy foremki. Można też rwać kawałki ciasta i wylepiać nim foremki. Spody babeczek nakłuwamy widelcem. Babeczki wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 15-20 minut. Babeczki wyciągamy z foremek i studzimy.
    Przygotowanie kremu: Budyń gotujemy na 1 szklance mleka według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Do masła w temperaturze pokojowej dodajemy aromat i cukier puder, ucieramy na puszystą masę i dodajemy kawę lub kakao. Ucierając dodajemy po 1 łyżce budyniu. Gotową masę wstawiamy na chwilę do lodówki, żeby stężała.
    Przygotowanie czekoladowych serc: Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce (około 50 sekund) lub w kąpieli wodnej. Do woreczka strunowego wlewamy roztopioną lekko przestudzoną czekoladę, odcinamy końcówkę i malujemy serca na folii spożywczej. Dekoracje chowamy do lodówki, aby stężały.
    Babeczki smarujemy nutellą śliwkową. Dekorujemy kremem i czekoladowymi sercami oraz posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować