Babeczki z kremem pomarańczowym i truskawkami

0 (0 ocen)

Babeczki są dość pracochłonne, ale świetnie smakują i niezwykle dekoracyjnie się prezentują na stole. Połączenie kremu pomarańczowego z truskawkami jest wyjątkowo udane.

Składniki:

  • CIASTO:
    maka krupczatka – 750 g
    masło zimne – 280 g
    smalec zimny – 200 g
    żółtka - 6 szt.
    proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
    cukier puder – 1 szk.
    szczypta soli

    KREM POMARAŃCZOWY:
    sok z pomarańczy – 1 szk.
    budyń śmietankowy bez cukru – 1 szt.
    żółtka małe - 2 szt.
    cukier – 1/4 szk.
    mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka
    mąka tortowa – 1/2 łyżeczki
    masło – 100 g

    PONADTO:
    śmietana kremówka – 200 ml
    cukier puder – 1 łyżka
    truskawki – 300 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babeczki z kremem pomarańczowym i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babeczki z kremem pomarańczowym i truskawkami 1. CIASTO: mąkę krupczatkę posiekać nożem z masłem i smalcem. Następnie dodać pozostałe składniki ciasta i szybko zagnieść ciasto, można to również zrobić mikserem. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.
  • 2. KREM POMARAŃCZOWY: pół szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy przelać do rondelka i zagotować. W drugiej połowie soku dokładnie rozmieszać , budyń, żółtka, cukier i obie mąki. Mieszankę wlać do gotującego się soku i mieszając zagotować, zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia. Należy od czasu do czasu zamieszać, żeby nie utworzył się kożuch.
  • 3. Miękkie masło zmiksować i nie przerywając miksowania dodawać po łyżce zimnego budyniu. Całość zmiksować na gładki i puszysty krem.
  • Babeczki z kremem pomarańczowym i truskawkami 4. WYKONANIE: schłodzonym ciastem wylepić foremki do babeczek. Ciasto nakłuć widelcem.
  • Babeczki z kremem pomarańczowym i truskawkami 5. Upieczone wystudzić na kratce kuchennej. Następnie napełnić je kremem pomarańczowym, a tuż przed podaniem udekorować śmietaną ubitą na sztywno z cukrem oraz umytymi, osuszonymi i pokrojonymi truskawkami.
  • Babeczki z kremem pomarańczowym i truskawkami 6. Wsypać po kilka ceramicznych kulek, aby ciasto równo się upiekło. Foremki wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec do lekkiego zrumienienia się ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować