Babeczki są dość pracochłonne, ale świetnie smakują i niezwykle dekoracyjnie się prezentują na stole. Połączenie kremu pomarańczowego z truskawkami jest wyjątkowo udane.
Składniki:
CIASTO:
maka krupczatka – 750 g
masło zimne – 280 g
smalec zimny – 200 g
żółtka - 6 szt.
proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
cukier puder – 1 szk.
szczypta soli
KREM POMARAŃCZOWY:
sok z pomarańczy – 1 szk.
budyń śmietankowy bez cukru – 1 szt.
żółtka małe - 2 szt.
cukier – 1/4 szk.
mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka
mąka tortowa – 1/2 łyżeczki
masło – 100 g
PONADTO:
śmietana kremówka – 200 ml
cukier puder – 1 łyżka
truskawki – 300 g
Babeczki z kremem pomarańczowym i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: mąkę krupczatkę posiekać nożem z masłem i smalcem. Następnie dodać pozostałe składniki ciasta i szybko zagnieść ciasto, można to również zrobić mikserem. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.
2.KREM POMARAŃCZOWY: pół szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy przelać do rondelka i zagotować. W drugiej połowie soku dokładnie rozmieszać , budyń, żółtka, cukier i obie mąki. Mieszankę wlać do gotującego się soku i mieszając zagotować, zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia. Należy od czasu do czasu zamieszać, żeby nie utworzył się kożuch.
3.Miękkie masło zmiksować i nie przerywając miksowania dodawać po łyżce zimnego budyniu. Całość zmiksować na gładki i puszysty krem.
4.WYKONANIE: schłodzonym ciastem wylepić foremki do babeczek. Ciasto nakłuć widelcem.
5.Upieczone wystudzić na kratce kuchennej. Następnie napełnić je kremem pomarańczowym, a tuż przed podaniem udekorować śmietaną ubitą na sztywno z cukrem oraz umytymi, osuszonymi i pokrojonymi truskawkami.
6.Wsypać po kilka ceramicznych kulek, aby ciasto równo się upiekło. Foremki wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec do lekkiego zrumienienia się ciasta.
Komentarze