Babeczki z landrynkowym kremem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.

Kruche babeczki nadziewane kremem landrynkowym :) Krem zrobiony ze śmietanki kremówki i rozpuszczonych w nich landrynek (u mnie Ice). Na wierzchu obowiązkowo sezonowe owoce, u mnie truskawki ale mogą być jagody, borówki czy maliny.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    150 g mąki
    50 g cukru
    100 g masła
    1 żółtko

    Landrynkowy krem:
    250 ml śmietanki kremówki
    125 g landrynek
    2 płaskie łyżeczki żelatyny
    50 ml wody

    truskawki lub inne sezonowe owoce



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Cukierki

Babeczki z landrynkowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Początkowo ciasto może wydawać się zbyt suche, ale po chwili zagniatania staje się ładne o jednolitej strukturze. Wylepić metalowe foremki do babeczek (ok.14 sztuk). Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Ostudzić. Wyjąć z foremek.
  • 2. Do rondelka wlać kremówkę, dodać pokruszone landrynki. Mieszając łyżką podgrzewać (nie dopuszczając do zagotowania) aż do rozpuszczenia się cukierków. Odstawić do ostudzenia, wstawić do lodówki na całą noc.
  • 3. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić.
  • 4. Do żelatyny wlewać landrynkową masę, cały czas przy tym mieszając. Odstawić do lekkiego zgęstnienia masy. Wlewać do korpusów babeczek, dekorować świeżymi owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować