Kruche babeczki nadziewane kremem landrynkowym :) Krem zrobiony ze śmietanki kremówki i rozpuszczonych w nich landrynek (u mnie Ice). Na wierzchu obowiązkowo sezonowe owoce, u mnie truskawki ale mogą być jagody, borówki czy maliny.
3 godz.
Składniki:
Ciasto:
150 g mąki
50 g cukru
100 g masła
1 żółtko
Landrynkowy krem:
250 ml śmietanki kremówki
125 g landrynek
2 płaskie łyżeczki żelatyny
50 ml wody
Babeczki z landrynkowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Początkowo ciasto może wydawać się zbyt suche, ale po chwili zagniatania staje się ładne o jednolitej strukturze. Wylepić metalowe foremki do babeczek (ok.14 sztuk). Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Ostudzić. Wyjąć z foremek.
2.Do rondelka wlać kremówkę, dodać pokruszone landrynki. Mieszając łyżką podgrzewać (nie dopuszczając do zagotowania) aż do rozpuszczenia się cukierków. Odstawić do ostudzenia, wstawić do lodówki na całą noc.
3.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić.
4.Do żelatyny wlewać landrynkową masę, cały czas przy tym mieszając. Odstawić do lekkiego zgęstnienia masy. Wlewać do korpusów babeczek, dekorować świeżymi owocami.
Komentarze