Babeczki z likierem i marcepanem

0 (0 ocen)

Małe, mięciutkie babeczki z dodatkiem dwóch likierów i marcepanu. Babeczki są wilgotne i puszyste. Będą dobrze pasowały do wielkanocnego koszyczka.

Składniki:

  • na 5 sztuk:
    80 g miękkiego masła
    100 g cukru pudru
    1 łyżka likieru amaretto
    1 łyżka likieru cointreau
    1 pomarańcza, sok
    2 jajka
    80 g marcepanu
    180 g mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    masło do wysmarowania foremek
    bułka tarta do wysypania foremek

    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babeczki z likierem i marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem na puch, wbijaj pojedynczo jajka ciągle miksując.
  • 2. Z pomarańczy wyciśnij sok i wymieszaj z likierami. Marcepan zetrzyj i zmieszaj z mąką, dodaj proszek do pieczenia. Mąkę z marcepanem dodawaj do ubijanych jajek naprzemiennie z sokiem z likierami.
  • 3. Przygotuj 5 foremek, moje miały śred. 12 cm i dziurkę w środku. Foremki wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Wyłóż ciasto, tak na 3/4 wysokość foremek. Babki piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 15-17 minut. Po wyjęciu z pieca pozostaw je w formach, dopiero jak ostygną wyciągaj i posypuj cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Likier Marcepan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować