Babeczki z rabarbarem napełnione masą budyniową

0 (0 ocen)

  • Średni

Mam mnóstwo rabarbaru dlatego staram się wykorzystać go w przeróżny sposób. Babeczki były naprawdę trafionym wypiekiem!!

  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - margaryna: 5.5 dekagrama
    - Jajko: 1 sztuka
    - cukier: 12 dekagramów
    - mąka (bardzo czubata): 1 szklanka
    - śmietana 18%: 180 mililitrów
    - ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - soda oczyszczona: 1 łyżeczka
    - rabarbar (długie łodygi): 2 sztuki
    BUDYń:
    - mleko: 300 mililitrów
    - żółtka: 3 sztuki
    - cukier waniliowy (po 16g): 3 opakowania
    - mąka pszenna: 4 łyżki
    - mąka ziemniaczana: 3 łyżki

Babeczki z rabarbarem napełnione masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajko. Natępnie dodać śmietanę i ekstrakt. Wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem oraz sodą. Na sam koniec wmieszać pokrojony w kostkę rabarbar. Foremki na babeczki (12 szt) napełnić ciastem do 3/4 wys. Piec ok. 20-25 min w temp. 180st. Ostudzić. Odkroić górną część każdej babeczki.
  • 2. 1/4 szkl. mleka utrzeć z mąkami, cukrem i żółtkami. Resztę mleka zagotować, zdjąć z ognia. Dokładnie wymieszać z masą, zagotować i gotować ok. 1 min. Ostudzić. Masą napełnić babeczki, przykryć odciętą częścią i oprószyć pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy