Smaczne, chrupiące, można je odgrzewać na dzień następny podsmażając pokrojone w plastry :)
Składniki:
4 większe ziemniaki ok. 500 g
1 średnia cebula + 1 małe jabłko
150 g tartego sera tylżyckiego
150 g szynki lub innej wędliny
1 jajko
2 łyżki oleju, sól i pieprz do smaku
olej do wysmarowania kokilek + bułka tarta do ich wysypania
Babeczki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach razem z cebulą i jabłkiem, dodać ser, jajko, pokrojoną w małą kosteczkę szynkę, przyprawić i wymieszać.
2.Nałożyć do wysmarowanych i wysypanych bułką tartą kokilek.
3.Wstawić do gorącego piekarnika, piec ok. 35 minut w temp. 180 stopni do ładnego zrumienienia.
4.Podać na gorąco, najlepiej z gęstą kwaśną śmietaną lub ulubionym sosem.
Komentarze