Nietypowe, wytrawne babeczki ziemniaczane o smaku selerowym i aromacie czosnkowym. Smakują jako samodzielne danie ze zsiadłym mlekiem lub dodatek do wykwintnego obiadu. Proste w wykonaniu i eleganckie w wyglądzie.
Babeczki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Ziemniaki obrać i zetrzeć na cienkie plastry na tarce do ogórków. Posolić do smaku.
• Seler naciowy drobno pokroić w plasterki, ząbki czosnku przecisnąć przez praskę.
• Wymieszać ziemniaki z selerem, czosnkiem, olejem. Doprawić pieprzem.
• Wgłębienia w blasze na muffinki wyłożyć dwoma paskami papieru do pieczenia każdy.
• Do wgłębień włożyć plastry ziemniaków lekko ubijając.
2.• Przykryć blachę folią aluminiową.
• Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 40 minut.
Komentarze