babeczki cytrynowo-kakaowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

miękkie,puszyste a na dodatek smaczne

  • 40 min

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    opcjonalnie łyżeczka cukru waniliowego
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cytryna
    5 jaj
    1 łyzka kakao
    szczypta soli
    tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady
    cukier puder do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki

Babeczki cytrynowo-kakaowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je na puszysto z cukrem.-robimy to dość długo, żeby ciasto wyszło delikatne. Następnie dodajemy oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sok oraz skórkę otartą z całej cytryny. Bardzo dokładnie miksujemy.
  • 2. Ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli.Delikatnie i stopniowo, przy pomocy drewnianej łyżki musimy wmieszać białko w masę z mąki i żółtek.
    Do osobnej miski odlewamy około pół szklanki przygotowanej masy i dodajemy do niej kakao.Dokładnie mieszamy.
  • 3.
    Formę do babeczek smarujemy tłuszczem,obsypujemy bułką tartą i wlewamy 2 łyżki jasnej masy,następnie kładziemy kostkę czekolady,znów łyżka jasnej masy a na nią małą łyżeczką robimy ''wzorki'' masą kakaową.Tak samo postępujemy z pozostałą masą.Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut.Do tzw.''suchego patyczka''.Po upieczeniu studzimy na kratce a następnie obsypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować