Babeczki cytrynowo-jagodowe z kremem jagodowym

4.5 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Cudowne babeczki z jagodami, lekkim aromatem cytrynowym i baardzo jagodowym kremem.

Składniki:

  • Krem jagodowy:

    800g jogurtu greckiego
    350g jagód
    3/4 szklanki cukru
    3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody
    2 łyżki soku z cytryny
    1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody
    100g białej czekolady
    1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)

    Babeczki cytrynowo-jagodowe (na 26-28 babeczek):

    3 szklanki mąki
    1 łyżka proszku do pieczenia
    230g masła
    4 duże jajka
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki cukru z wanilią
    1 i 1/4 szklanki mleka
    1 szklanka jagód
    skórka starta z 1 cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki

Babeczki cytrynowo-jagodowe z kremem jagodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od przygotowania kremu. Co najmniej na 24 godziny przed przygotowaniem kremu, jogurt przełożyć na sitko wyłożone cienką gazą. Zawiesić nad miską i włożyć do lodówki. W czasie odciekania, jogurt kilka razy przemieszać.
  • 2. W garnku wymieszać jagody z cukrem. Pozostawić na małym gazie, podgrzewać do rozpuszczenia cukru, ciągle mieszając. Następnie dodać cytrynę i mąkę z wodą. Zagotować i zdjąć z palnika. Zmiksować jagody blenderem. Rozpuszczoną żelatynę powoli wmieszać do musu owocowego. Wystudzić, włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.
  • 3. Schłodzone jagody zmiksować na gładką masę, powoli dodawać jogurt. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić i dodać do kremu. Ewentualnie dosłodzić cukrem pudrem.

    Gotowy krem schłodzić w lodówce przynajmniej przez godzinę.
  • 4. Przygotowujemy babeczki. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, odłożyć.

    Masło utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią na gładką, jasną masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Na zmianę dodawać przesiane suche składniki i mleko, dokładnie miksować aż do wyczerpania składników. Dodać jagody i skórkę z cytryny, delikatnie wymieszać łyżką.

    Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Napełniać je ciastem do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 180stopni przez około 20 minut, do suchego patyczka.
  • 5. Schłodzony krem jagodowy przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Wystudzone babeczki dość obficie udekorować kremem.

Porady

Po godzinie chłodzenia krem nadaje się już do dekorowania. Jeżeli chcemy uzyskać bardziej wyraźne kształty dekoracji, należy schłodzić krem przez całą noc.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Jogurt grecki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować