babeczki cytrynowe z porzeczką

0 (0 ocen)

  • 40 min

sezon na porzeczki w pełni, więc w mojej kuchni zagościły babeczki z czerwoną porzeczką

  • 40 min

Składniki:

  • mąka 1 szklanka
    masło 2 łyżki
    żółtko 1 sztuka
    lodowata woda 3 łyżki
    masa:
    budyń waniliowy 1 sztuka
    mleko 1,5 szklanki
    galaretka cytrynowa 1szt.
    sok z cytryny
    porzeczki czerwone
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Babeczki cytrynowe z porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. masło siekam z mąką dodaję żółtko oraz lodowatą wodę ,szybko ,zagniatam ciasto ,zawijam w folię i na pół. godz. odkładam do lodówki. ciasto wałkuję na cienki placek ,wylepiam foremki ciastem( forma od dużych muffinek) piekę 10 minut w temp.180 stopni, upieczone babeczki odstawiam do wystudzenia.
    MASA:
    budyń sporządzam z 1,5 szkl.mleka dodaję 3 łyżki soku z cytryny
    galaretkę rozpuszczam w szklance wody- schładzam
    jak galaretka zaczyna tężeć miksuję na piankę ,dodaję do budyniu i na 1/2 godz. wstawiam do lodówki ,porzeczki obieram ,na dno babeczek układam porzeczki następnie tężejącą masę , przyozdobić kiścią porzeczek obsypanych cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Galaretka Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować