Babeczki czekoladowe z wafelkami, pana cottą chałwową i musem pomarańczowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.

Babeczki czekoladowe z wafelkami, zostały wypełnione słodkościami, pana cottą o smaku chałwowym i musem pomarańczowym. Czereśnie w syropie zielonym fajnie kontrastowały, a płatki czekoladowe i mięta delikatności dodały.

  • 3 godz.

Składniki:

  • na 10 babeczek:
    ok. 200 g gorzkiej czekolady 70% masy kakaowej,
    ok. 2 wafelki czekoladowe,
    pana cotta:
    100 g chałwy waniliowej,
    100 ml słodkiej śmietanki 30%,
    300 ml mleka 2%,
    2- 3 płaskie łyżeczki żelatyny (na 400 ml płynu, wg inf. na opakowaniu)
    mus pomarańczowy:
    3 słodkie pomarańcze,
    2 łyżki soku z cytryny,
    3 płaskie łyżki cukru trzcinowego,
    1 płaska łyżeczka żelatyny,
    ponadto:
    płatki czekoladowe,
    czereśnie koktajlowe w syropie np. zielone,
    świeże listki mięty.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babeczki czekoladowe z wafelkami, pana cottą chałwową i musem pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1btf8xb 1. Wafelki kroimy w drobną kosteczkę.
    Przygotowanie:
    Przygotowujemy 10 szt. silikonowych foremek do babeczek.
  • image-0qcwjef 2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
    Czekoladę dzielimy na kosteczki i wkładamy do suchej, metalowej miseczki. Garnek z niewielką ilością wody stawiamy na małym ogniu. Na garnku stawiamy miseczkę z czekoladą. Czekoladę ogrzewamy powoli do całkowitego roztopienia, należy ją wymieszać.
    Roztopioną czekoladą za pomocą łyżeczki (ok. 1-2 łyżeczki) przekładamy do foremki i rozsmarowujemy wnętrze wszystkich foremek.
    Następnie wkładamy pokrojone w drobną kostkę wafelki, które powinny przykleić się do boków i dna czekolady.
    Odstawiamy do przestygnięcia w chłodne miejsce.


    Pozostałą rozpuszczoną czekoladę wylewamy na papier do pieczenia i za pomocą noża bardzo cienko rozsmarowujemy, po schłodzeniu odklejamy i dzielimy na małe płatki czekoladowe, które dodamy do ozdobienia babeczek.
  • image-03wphx3 3. W tym czasie przygotowujemy pana cottę.
    Żelatynę mieszamy z 2 łyżkami zimnej wody, odstawiamy do spęcznienie.
    Mleko i śmietankę przelewamy do rondelka, podgrzewamy ciągle mieszając. Dodajemy żelatynę, rozkruszoną chałwę i całość miksujemy za pomocą blendera, do rozpuszczenia się wszystkich składników, nie zagotowujemy.
    Pozostawiamy do przestygnięcia.
    Kiedy masa przestygnie i będzie gęstnieć zalewamy nią babeczki.
    Babeczki odstawiamy w chłodne miejsce np. lodówki.
  • image-0fr92j1 4. Mus pomarańczowy:
    Pomarańcze filetujemy, czyli obieramy ze skórki i błonek. Miksujemy blenderem, dodajemy sok z cytryny, cukier i podgrzewamy w rondelku od momentu zagotowania ok. 10 min. Sok powinien się zredukować, dodajemy żelatynę i całość miksujemy. Pozostawiamy do schłodzenia. Jeszcze raz całość bardzo dokładnie miksujemy na najwyższych obrotach tak, aby powstała gładka jednolita masa z bąbelkami. Po 1 dużej łyżce nakładamy na pana cottę i pozostawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce do przestygnięcia.

    Z każdej babeczki delikatnie odchylamy brzeg silikonowej foremki i przez jej odwrócenie zdejmujemy z czekolady.
    Babeczki ozdabiamy czereśniami, płatkami czekolady i świeżą mięta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować