Babeczki drozdżowe z serem

1 (1 ocen)

Babeczki czy bułeczki jak ktoś woli są przepyszne i do kawy i na wycieczkę, zawsze dobrze smakują.

Składniki:

  • ciasto:
    35 dag mąki pszennej
    5 dag masła
    4 łyżki cukru
    1/2 łyżeczki soku z cytryny
    1 opakowanie suszonych drożdży
    2 jajka
    100 ml mleka
    nadzienie serowe:
    25 dag białego sera
    3-4 łyżki cukru
    1 łyżka budyniu waniliowego ( proszku)
    2 łyżki rodzynek
    kruszonka:
    2 dag masła
    4 dag cukru
    4 dag mąki pszennej
    dodatkowo:
    jajko
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babeczki drozdżowe z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-148jf2x 1. Masło stopić i przestudzić, mleko lekko podgrzać. Do miski przesiać mąkę i wymieszać z cukrem, drożdżami oraz szczyptą soli. Do suchych składników dodać ciepłe mleko, sok cytrynowy oraz jajka i zacząć zagniatać w trakcie dodać masło i wyrobić gładkie ciasto, następnie posypać ciasto delikatnie mąką, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
    Biały ser utrzeć z cukrem w trakcie dodać proszek budyniowy i na koniec rodzynki ( ja ich wcześniej nie moczyłam)
  • image-0ok8r1a 2. Kruszonka:
    Masło rozcierać z cukrem i mąka do momentu uzyskania sypkiej kruszonki.

    Wyrośnięte ciasto wyjąć na podsypany mąką blat, utoczyć wałek i pociąć na 12 porcji z każdej porcji uformować placuszek, ułożyć na nim porcję nadzienia i zwinąć tak, aby nadzienie było w środku.
    Formę do muffin wyłożyć papilotkami i ułożyć w nich uformowane bułeczki, miejscem sklejania na dno.
  • image-1jp0nmm 3. Bułeczki po wierzchu posmarować jajkiem i posypać kruszonką, odstawić do podrośnięcia.
    Piec w temp. 180st około 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować