Babeczki dyniowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Babeczki jesienne, pełne przypraw, lekko pikantne i rozgrzewające :) Do tego pięknie wyglądają :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - dynia: 300 gramów
    - mąka: 200 gramów
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - soda oczyszczona: 0.5 łyżeczki
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - mielony imbir: 0.5 łyżeczki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - miekkie masło: 110 gramów
    - cukier: 200 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - ekstrakt z wanilii: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babeczki dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babeczki dyniowe 1. Najpierw przygotuj dynię – oczyść ją z pestek i włókienek. Jeśli możesz, to odziel też skórkę, ale jeśli dynia jest dość twarda, to ugotuj ją razem ze skórką i zdejmij ją dopiero po ugotowaniu. Miąższ dyni ostudź, a następnie zmiksuj, albo przepuść przez praskę do ziemniaków i dokładnie odciśnij z wody (możesz ją wycisnąć przez gazę, albo pieluszkę tetrową). Masę możesz przygotować sobie wcześniej i przechować w lodówce.

    Wymieszaj w misce wszystkie sypkie składniki poza cukrem. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj do masy pojedynczo jajka i dokładnie miksuj. Dodaj ekstrakt z wanilii. Teraz na zmianę dodawaj sypkie składniki i dynię.

    Masę nałóż do przygotowanych papilotek. Piecz w 180 stopniach przez około 18-20 minut.

    Przepis na krem i opis wykonania dekoracji na moim blogu - wypiekibeaty.wordpress.com.

    Inspiracją do dekoracji była dla mnie Karen Tack.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować