Babeczki dyniowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

W sezonie na dynie można przyrządzać różne cuda z tym warzywem. Proponuję pyszne babeczki lekko słodkie, lekko korzenne.

  • 40 min

Składniki:

  • 140g masła
    2,5 szklanki mąki pszennej
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
    1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
    1/3 szklanki jogurtu naturalnego
    1 i 1/4 szklanki musu z dyni (około 300g)
    3/4 szklanki cukru brązowego demerara
    2 jajka

Babeczki dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować mus z dyni. Dynię oczyścić i obrać. Przepuścić przez maszynkę do mięsa.
  • 2. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • 3. Mąkę, proszek, sodę, sól, gałkę i przyprawę korzenną wymieszać, przesiać i odstawić.
  • 4. W misie utrzeć masło i cukier na puszystą masę. Dodawać kolejno jajka.
  • 5. Dodać jogurt i wymieszać. Następnie dodawać w trzech turach mus z dyni i składniki suche. Mieszając rózgą do wymieszania składników.
  • 6. Formę na 12 babeczek wyłożyć papilotkami. Gotowe ciasto rozdzielić między papilotki i posypać posypką.
  • 7. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut, najlepiej do tzw. suchego patyczka.

Porady

Jeżeli zrobimy więcej musu z dyni możemy go przełożyć do słoików i gotować przez 20 minut. Wtedy będziemy mieć mus na następne babeczki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy