Babeczki dyniowe

3 (1 ocen)

Pyszne babeczki, które ucieszą niejednego łasucha. W sezonie idealne na mały słodki poczęstunek.

Składniki:

  • 2 i ½ szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    ½ szklanki oleju
    3 jajka
    600 g miąższu dyni
    1 łyżeczka sody czyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (granulat)
    2 łyżeczki imbiru mielonego
    1 łyżeczka cynamonu mielonego
    1 fiolka aromatu waniliowego (2,5 ml)
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Babeczki dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babeczki dyniowe 1. Dynię zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, przełożyć do szerokiego rondla i dusić 20 – 25 min. Po wystudzeniu zblendować na mus.
    W misce utrzeć jajka, olej, oraz cukier. Wsypać sodę, proszek do pieczenia, kawę, imbir i cynamon, wlać aromat – ponownie utrzeć. Dodać przygotowaną dynię i wymieszać. Na końcu wsypać mąkę i ponownie wymieszać.
    Ciasto nałożyć do foremek na babeczki (średnica podstawy 4,5 cm) do 2/3 wysokości foremki.
    Piec 25 – 30 min (180 st. C).

Porady

Z podanej ilości składników wychodzą 24 babeczki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować