Babeczki elmo

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

W dniu dziecka postawiłam na babeczki Ciasteczkowy potwór, a żeby nie było mu smutno to do kolekcji dołączyły babeczki przypominające Elmo z Ulicy Sezamkowej. Obiecuję, że na nich nie poprzestanę i już mam w planach kolejne postaci z tego programu. Stwierdzam, że chyba miałam za krótkie dzieciństwo.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
    - 1 i 1/2łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1/4 łyżeczki soli
    - 3/4 szklanki cukru
    - 6 łyżek masła
    - 1 jajko
    - 1 białko
    - 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    - 1/2 szklanki mleka 3,2%
    Nadzienie:
    - pół słoika dżemu
    Krem:
    - 115 g masła ( w temperaturze pokojowej)
    - 1 szklanki cukru pudru
    - 100 g serka mascarpone
    - 2 łyżki śmietany kremówki
    - czerwony barwnik spożywczy
    Dekoracja:
    - 24 szt. dropsów czekoladowych
    - 24 szt. kółek wyciętych z masy plastycznej
    - 6 ciasteczek oreo (przekrojonych na pół)
    - 12 szt. pomarańczowych kulek z masy plastycznej (to będzie nos)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Dżemy

Babeczki elmo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    1. Wymieszać w misce mąkę, proszek do pieczenia i sól.
    2. W drugiej misce ubić cukier z masłem na puszystą masę.
    3. Do masy dodać jajko, białko i aromat waniliowy, delikatnie wymieszać.
    4. Stopniowo dodawać mąkę na przemian z mlekiem. (3:2), miksując ciasto na niskich obrotach.
    5. Nałożyć ciasto do 2/3 wysokości foremek i piec przez 25 min. w 180 stopniach C.
    6. Po upieczeniu przełożyć babeczki na kratkę i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
    Nadzienie:
    1. Za pomocą małego nożyka lub łyżeczki wydrążyć babeczki pośrodku do wysokości 1-1,5 cm.
    2. Babeczki wypełnić dżemem.
    Krem:
    1.Masło zmiksować w misie miksera na puszystą, jasną masę.
    2.Dodawać cukier, stopniowo, cały czas ucierając mikserem.
    3.Dodać kremówkę, serek mascarpone oraz barwnik, miksować.
    4.Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką wilton #233.
    Dekoracja:
    1. Krem wycisnąć na babeczki tworząc włosy, wykonanie jest takie samo, jak na babeczki z trawą lub ciasteczkowego potwora.
    2. Na wierzch ułożyć kółka z masy plastycznej i delikatnie przykleić dropsy czekoladowe (można pomoc sobie lukrem- cukier puder plus mleko)
    3. Następnie przykleić nos- pomarańczową kulkę z masy plastycznej oraz połówkę oreo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować