Zapewniam, że dzieciaki będą zachwycone. Do babeczek możecie dodać ulubione owoce, lub kawałki czekolady.
Składniki:
Składniki na 12 sztuk:
1 i 3/4 szklanki* mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
3/4 szklanki cukru
niepełne 3/4 szklanki maślanki
75 ml oleju
kilka kropli olejku waniliowego
*szklanka o pojemności 250 ml
DEKORACJA:
300 ml śmietany kremówki
1 śmietan fix
barwniki spożywcze, jeśli chcemy zabarwić ubitą śmietanę (u mnie barwnik fioletowy)
2 opakowania galaretek w cukrze
kilka podłużnych żelków i słonych paluszków
Babeczki galaretkowe motylki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubić z cukrem do białości. Miksując, wlać do masy maślankę, olej i aromat waniliowy. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystko wymieszać łyżką.
Masę rozdzielić do foremek na babeczki wyłożonych papierowymi papilotkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20-25 minut w 180 stopniach.
2.DEKORACJA:
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z śmietan fixem. W razie potrzeby zabarwić.
Wierzch upieczonych i wystudzonych babeczek udekorować bitą śmietaną. Na nią dekoracyjnie ułożyć motylki z galaretek, żelków i paluszków.
Komentarze