Babeczki jogurtowe z owocami

4.5 (195 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Mieszkam na Mazurach. Od osiemnastu lat jestem jaroszem. Na specyfikę mojej kuchni wpływa wysoki cholesterol, z którym sobie radzę za pomocą diety.

Składniki:

  • ● 1 szklanka mąki
    ● 1/2 szklanki cukru
    ● 1 szklanka jogurtu (naturalnego lub owocowego)
    ● 1/2 szklanki wiórków kokosowych
    ● 1/2 szklanki aronii (lub innych owoców, np. jagód)
    ● 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ● 1 opakowanie cukru waniliowego
    ● 1 duże jajko
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babeczki jogurtowe z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babeczki jogurtowe z owocami 1. Mąkę, cukier, wiórki kokosowe
    i proszek do pieczenia łączymy z jogurtem wymieszanym
    z jajkiem. Mieszamy, dodajemy
    owoce i rozprowadzamy
    je w cieście. Dodajemy
    cukier waniliowy.
  • 2. Ciasto wlewamy do foremek
    na babeczki (silikonowych lub
    aluminiowych wyłożonych foremkami
    papierowymi – dzięki
    temu unikniemy smarowania
    tłuszczem). Wkładamy do piekarnika
    rozgrzanego do temperatury
    180 °C i pieczemy około
    15-20 minut.
  • 3. Robimy lukier. Sok owocowy,
    np. z jagód albo aronii,
    ucieramy z cukrem pudrem.
    Polewamy babeczki i dekorujemy
    świeżymi lub kandyzowanymi
    owocami.

Porady

● Jeśli podczas pieczenia babeczki rumienią się zbyt mocno, trzeba je przykryć papierem. ● Większe owoce przed dodaniem do babeczek przekrawamy na pół lub kroimy na kawałki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt naturalny

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować