Babeczki kakaowe z budyniem

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Leciutkie i smaczne babeczki z płynnym środkiem.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • składniki: 8 żółtek
    3 białka
    szklanka cukru
    pół szklanki mąki pszennej
    pół opakowania budyniu waniliowego
    pół łyżeczki imbiru
    4 łyżeczki kakao
    łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    pół szklanki oleju
    ćwierć szklanki mleka
    dodatkowo:
    budyń waniliowy
    500 ml mleka
    2 łyżki cukru

Babeczki kakaowe z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z pół litra mleka, 2 łyżek cukru i torebki budyniu gotujemy budyń i studzimy.
  • 2. Żółtka zmiksować razem z cukrem( 3/4 szklanki) na puszystą pianę, cały czas delikatnie mieszać, dodając po trochu zmieszane w miseczce sypkie składniki na przemian z mlekiem i olejem. Gdy ciasto będzie już wymieszane można zmiksować białka z szczyptą soli na sztywną pianę i dodać resztę cukru(1/4 szklanki) i dalej ubijać. Następnie należy dodać piane do ciasta, powoli wymieszać i wyłożyć do foremek. Na środek każdej babeczki kładziemy odrobinę budyniu i pieczemy około pół godziny w 170 C. Smacznego!!!

Porady

Zamiast budyniu można dodać marmoladkę albo czekoladę czy też masło orzechowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy