babeczki kakaowe z kremem

0 (0 ocen)

  • 35 min

Pyszne, urocze babeczki.

  • 35 min

Składniki:

  • suche:
    3 łyżki ciemnego kakao
    2 szklanki mąki pszennej
    czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    pół szklanki cukru
    mokre:
    2 jajka
    pół szklanki oleju
    pół szklanki mleka
    pół szklanki kefiru/maślanki/jogurtu naturalnego
    składniki na krem:
    szklanka cukru pudu
    szklanka masła
    kilka kropel ekstraktu waniliowego lub ulubionego olejku
    opcjonalnie: barwnik spożywczy w wybranym kolorze
    opcjonalnie: dekoracje do ciast

Babeczki kakaowe z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W większej misce wymieszać suche składniki, w mniejszej mokre.
  • 2. Wlać mokre składniki do suchych, zamieszać.
  • 3. Do foremek wlewać ciasto (ok. połowa każdej foremki)
  • 4. Włożyć do rozgrzanego piekarnika, piec około 25 min (sprawdzać patyczkiem) w 180 stopniach.
  • 5. Przygotowanie kremu:
    Masło w temperaturze pokojowej zmiksować na puszystą masę. Dodawać po trochu cukru pudru, zmiksować. Można dodać olejek. Krem ułożyć na upieczonych, ostygniętych babeczkach. Udekorować.

Porady

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy