Babeczki kawowo-czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne dwukolorowe babeczki idealne do porannej kawy czy czekolady.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • proporcje na około 16 babeczek:
    250 g miękkiego masła
    250 g cukru
    4 jajka
    łyżeczka esencji waniliowej
    400 g mąki
    100 g skrobi ziemniaczanej
    15 g proszku do pieczenia
    szczypta soli
    100 ml mleka
    kieliszek rumu
    2 łyżki kakao
    łyżka kawy rozpuszczalnej
    50 g startej białej czekolady

Babeczki kawowo-czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce ucieramy masło na puszystą pianę. W trakcie ucierania dodajemy cukier.

    Następnie kolejno wbijamy jajka i dalej razem ucieramy.

    Mąkę mieszamy ze skrobią ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz solą i na zmianę z mlekiem dodajemy po trochu do ucieranej masy.

    Wlewamy rum i esencję waniliową, wszystko razem mieszamy.

    Ciasto dzielimy na pół. Do jednej części wsypujemy startą białą czekoladę, a do drugiej kakao i kawę. Obie części dokładnie mieszamy.

    Do foremek na mini babeczki wkładamy warstwę ciemnej masy, a następnie jasną masę. Babeczki pieczemy około 15 minut w piecyku nagrzanym do 180 stopni C. Patyczkiem sprawdzamy czy są upieczone.

    Gotowe babeczki możemy posypać cukrem pudrem lub oblać gorzką czekoladą.

Komentarze

Podobne przepisy