Pyszne dwukolorowe babeczki idealne do porannej kawy czy czekolady.
60 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
proporcje na około 16 babeczek:
250 g miękkiego masła
250 g cukru
4 jajka
łyżeczka esencji waniliowej
400 g mąki
100 g skrobi ziemniaczanej
15 g proszku do pieczenia
szczypta soli
100 ml mleka
kieliszek rumu
2 łyżki kakao
łyżka kawy rozpuszczalnej
50 g startej białej czekolady
Babeczki kawowo-czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce ucieramy masło na puszystą pianę. W trakcie ucierania dodajemy cukier.
Następnie kolejno wbijamy jajka i dalej razem ucieramy.
Mąkę mieszamy ze skrobią ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz solą i na zmianę z mlekiem dodajemy po trochu do ucieranej masy.
Wlewamy rum i esencję waniliową, wszystko razem mieszamy.
Ciasto dzielimy na pół. Do jednej części wsypujemy startą białą czekoladę, a do drugiej kakao i kawę. Obie części dokładnie mieszamy.
Do foremek na mini babeczki wkładamy warstwę ciemnej masy, a następnie jasną masę. Babeczki pieczemy około 15 minut w piecyku nagrzanym do 180 stopni C. Patyczkiem sprawdzamy czy są upieczone.
Gotowe babeczki możemy posypać cukrem pudrem lub oblać gorzką czekoladą.
Komentarze