Babka kukurydziana z czekoladową polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier, cukier waniliowy i ubij nadal, aż masa będzie lśniąca. Następnie dodaj pojedynczo żółtka, aromat waniliowy i jeszcze chwilę ubijaj. Do ubity jaj, stopniowo dodaj przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie połącz za pomocą szpatułki.
Gotowe ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką kukurydzianą okrągłej formy z kominem (u mnie o średnicy 23 cm).
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 30-40 minut, do tak zwanego „suchego patyczka”.
Wyjmij i wystudź.
Przygotuj polewę. Do rondelka wlej śmietankę i podgrzej. Następnie wsyp połamaną czekoladę. Mieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Dodaj masło i połącz składniki.
Lekko ostudzoną polewą posmaruj górę chłodnego ciasta. Pozostaw do stężenia.
Komentarze