Babka kukurydziana z czekoladową polewą

0 (0 ocen)

Smaczniutka, a zarazem bardzo łatwa do przygotowania.

Składniki:

  • Ciasto

    - 5 jajek (białka oddzielone od żółtek);
    - szczypta soli;
    - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
    - 1/2 szklanki cukru;
    - 2 łyżeczki cukru wanilinowego;
    - 2/3 szklanki mąki kukurydzianej;
    - 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej;
    - 2-3 kropelki aromatu waniliowego do ciast.

    Polewa

    - 100 g mlecznej czekolady;
    - 120 ml śmietanki 30%;
    - 2 łyżki masła.



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka kukurydziana z czekoladową polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier, cukier waniliowy i ubij nadal, aż masa będzie lśniąca. Następnie dodaj pojedynczo żółtka, aromat waniliowy i jeszcze chwilę ubijaj. Do ubity jaj, stopniowo dodaj przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie połącz za pomocą szpatułki.
    Gotowe ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką kukurydzianą okrągłej formy z kominem (u mnie o średnicy 23 cm).
    Piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 30-40 minut, do tak zwanego „suchego patyczka”.
    Wyjmij i wystudź.
    Przygotuj polewę. Do rondelka wlej śmietankę i podgrzej. Następnie wsyp połamaną czekoladę. Mieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Dodaj masło i połącz składniki.
    Lekko ostudzoną polewą posmaruj górę chłodnego ciasta. Pozostaw do stężenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka kukurydziana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Babka kukurydziana

To może cię zainteresować