Babeczki są moim pomysłem- zostało mi mleko kokosowe- postanowiłam zrobic własne, pyszne babeczki o smaku rafaello- wyraźnie czuć w nich kokos, migdały i białą czekoladę.
45 min
Składniki:
Babeczki:
2 jaja
1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g mleka kokosowego
pół szklanki oleju
garść wiórków kokosowych
12 blanszowanych migdałów lub 36 płatków migdałowych
Krem:
250 ml śmietany 30%
1 śmietan-fix
100 g białej czekolady
wiórki kokosowe, płatki migdałowe (dowolna ilość)
Babeczki kokosowo-migdałowe z kremem z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Babeczki:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubijając dalej, wlać żółtka, następnie mleko kokosowe, olej i wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wsypać wiórki kokosowe, wymieszac łyżką. Nakładac łyżeczką ciasto do połowy wysokości wysmarowanych masłem lub wyłożonych papilotkami dołków od formy muffinkowej. W środek włożyć blanszowany migdał lub po kilka płatków migdałowych. Dopełnić pozostałym ciastem. Piec w 180 stopniach, sprawdzając patyczkiem. Po upieczeniu, studzić na ręczniku kuchennym (by odsączyć nadmiar tłuszczu). Babeczek wychodzi ok.12.
Krem:
Czekoladę rozpuścic w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Ubić bitą śmietanę z śmietan-fixem. Powoli wlewać czekoladę, cały czas miksując na małych obrotach. Do kremu dodać migdałowe płatki i wiórki kokosowe.
Komentarze