Babeczki – kopiec kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do jednej miski daję składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i kakao.
Do drugiej mokre: jajko, mleko i maślankę.
Mokre składniki wlewam do suchych, mieszam tylko do zwilgotnienia składników. Formę na muffiny smaruję masłem i posypuję bułką tartą, wypełniam masą na ¾ wysokości foremek i piekę w nagrzanym piekarniku do 180C przez 25 minut.
Po upieczeniu usuwam środek łyżeczką, by powstały koszyczki a resztę drobno kruszę. Banan kroję na drobne kawałki i skrapiam sokiem z cytryny.
Żelatynę rozpuszczam w 3-4 łyżkach gorącej wody, studzę. Kremówkę ubijam na sztywno, na sam koniec daję cukier puder. Włączam małe obroty , wlewam żelatynę i chwilę miksuję, dodaję banana.
Masę nakładam do babeczek formując kopczyki, posypuję resztą pokruszonego ciasta, dociskam.
Babeczki na min. 1 godzinę do lodówki.
Komentarze