babeczki kryształki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Takie kolorowe babeczki polecam zwłaszcza na przyjęcia dla dzieci, bo jak wiadomo one uwielbiają galaretki. Te słodkie przekąski są malutkie i idealne na jeden kęs.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • *na około 40 małych babeczek
    Składniki:

    na ciasto:
    200 g mąki
    120 g zimnego masła
    1 żółtka
    2 łyżki cukru pudru
    duża szczypta soli
    na wypełnienie:
    500 ml mleka
    opakowanie kremu do karpatki
    100 g masła
    2-3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
    dodatkowo:
    opakowanie galaretek: rubinowej, niebieskiej i żółtej (lub inne dowolne)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babeczki kryształki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • babeczki 1. Składniki ciasta szybko zagnieść, gotowe ciasto owinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Foremki do babeczek wysmarować masłem i wysypać mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wycinać koła o średnicy trochę większej niż średnica foremek. Foremki wylepić ciastem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C, piec około 10-15 minut aż będą złote.
  • 2. Każdą galaretkę rozpuścić osobno w szklance wody i przelać do w miarę płaskich naczyń. Kiedy stężeje pokroić na małe kosteczki.

    W połowie mleka rozrobić krem w proszku i ugotować na pozostałym mleku. Wystudzić a następnie utrzeć z masłem. Przełożyć do szprycy.

    Na dnie każdej babeczki położyć po odrobinie dżemu i szprycą wyciskać krem. Na wierzchu ułożyć po kilka kostek galaretki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować