Takie kolorowe babeczki polecam zwłaszcza na przyjęcia dla dzieci, bo jak wiadomo one uwielbiają galaretki. Te słodkie przekąski są malutkie i idealne na jeden kęs.
1 godz. 30 min
Składniki:
*na około 40 małych babeczek
Składniki:
na ciasto:
200 g mąki
120 g zimnego masła
1 żółtka
2 łyżki cukru pudru
duża szczypta soli
na wypełnienie:
500 ml mleka
opakowanie kremu do karpatki
100 g masła
2-3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
dodatkowo:
opakowanie galaretek: rubinowej, niebieskiej i żółtej (lub inne dowolne)
Babeczki kryształki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta szybko zagnieść, gotowe ciasto owinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Foremki do babeczek wysmarować masłem i wysypać mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wycinać koła o średnicy trochę większej niż średnica foremek. Foremki wylepić ciastem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C, piec około 10-15 minut aż będą złote.
2.Każdą galaretkę rozpuścić osobno w szklance wody i przelać do w miarę płaskich naczyń. Kiedy stężeje pokroić na małe kosteczki.
W połowie mleka rozrobić krem w proszku i ugotować na pozostałym mleku. Wystudzić a następnie utrzeć z masłem. Przełożyć do szprycy.
Na dnie każdej babeczki położyć po odrobinie dżemu i szprycą wyciskać krem. Na wierzchu ułożyć po kilka kostek galaretki.
Komentarze