Babeczki marchewkowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Idealne, słodkie.... do kawki na popołudnie w sam raz!

  • 30 min

Składniki:

  • (wychodzi ok 12 babeczek)
    * półtorej szklanki mąki pszennej
    * łyżeczka sody
    * łyżeczka proszku do pieczenia
    * 3/4 szklanki cukru
    * szczypta soli
    * 3/4 szklanki oleju
    * 3 jajka
    * 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
    * 2 średnie marchewki starte na drobnych oczkach tarki
    * pół szklanki drobno posiekanych orzechów laskowych
    * 1 łyżeczka cynamonu

Babeczki marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon) wymieszałam w jednej misce.
  • 2. W drugiej misce roztrzepałam jaka, dodałam olej i jogurt, wymieszałam i przelałam do suchych składników.
  • 3. Do mieszanki dodałam marchewkę i orzechy. Całość wymieszałam.
  • 4. Formy na babeczki wyłożyłam papilotkami i wypełniałam masą na wysokość około 3/4. Piekłam około 25 minut.
  • 5. Po upieczeniu udekorowałam czekoladą roztopioną w wodnej kąpiel i odrobiną kolorowej posypki.

Porady

świetnie smakują i na ciepło i po wystudzeniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy