Tradycyjne angielskie kruche babeczki bożonarodzeniowe z nadzieniem ze świeżej żurawiny i suszonych owoców wg przepisu Nigelli
35 min
Dla 5 osób
Składniki:
NADZIENIE MINCEMEAT:
60 ml czerwonego półwytrawnego wina
75 g trzcinowego cukru
300 g świeżej żurawiny
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
150 g rodzynek
40 g suszonej żurawiny
1 duża mandarynka klementynka
25 ml rumu
kilka kropli zapachu migdałowego
1/2 łyżeczki zapachu waniliowego
2 łyżki płynnego miodu
CIASTO:
24 dag mąki + do podsypania
6 dag margaryny
6 dag masła
sok z 1 pomarańczy
szczypta soli
DODATKOWO:
opcjonalnie jajko rozmącone z łyżką wody do posmarowania przed pieczeniem
cukier puder do oprószenia
Babeczki mince pies z nadzieniem mincemeat - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.NADZIENIE MINCEMEAT:
Do rondla wlać wino, wsypać cukier i mieszać do rozpuszczenia.
Żurawinę opłukać, osączyć, dołożyć do wina z cukrem.
Mandarynkę dokładnie wyszorować, sparzyć wrzącą wodą, otrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok.
Do żurawiny dodać otartą skórkę, sok z mandarynki, imbir, cynamon, goździki, rodzynki i suszoną żurawinę. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia i na małym ogniu bez przykrycia gotować około 20-25 minut, aż owoce rozgorują się, a cały płyn odparuje.
Rondel zdjąć z ognia, dodać miód, rum, zapach waniliowy i migdałowy. Dokładnie wymieszać.
Wystudzić.
2.CIASTO:
Mąkę przesiać na głęboki talerz, dodać pokrojone w drobną kostkę masło i margarynę i zamieszać, aby tłuszcz otoczył się mąką. Wstawić talerz do zamrażarki na 20 minut.
Pomarańczę umyć, osuszyć, wycisnąć z niej sok, do soku dodać szczyptę soli wymieszać, wstawić do lodówki.
Schłodzoną mąkę posiekać z tłuszczem na kruszonkę.
Dolewać do niej strużką sok pomarańczowy, nie przerywając mieszania, do momentu, aż ciasto zacznie się zbijać. Nie dolewać więcej soku niż potrzeba, natomiast jeśli go zabraknie i ciasto nie będzie chciało się zagnieść, dodać troszkę lodowatej wody.
Na stolnicy szybko zagnieść ciasto dłońmi, uformować wałek, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 20 minut.
3.BABECZKI:
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm.
Wycinać okrągłą foremką kółka nieco większe niż średnica przygotowanych foremek, i do pary niewielkie gwiazdki.
Kółkami wyłożyć dno foremek, do każdej nałożyć troszkę nadzienia (nadzienie w trakcie pieczenia nieco zwiększa objętość), wierzch przykryć gwiazdką, nie dociskając jej.
Ciasteczka można posmarować przed pieczeniem jajkiem rozkłóconym z wodą, ale niekoniecznie.
Piec w temperaturze 220 stopni pilnując, żeby się nie przypaliły – czas pieczenia zależy od wielkości foremek.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze