Babeczki "mózgi" na halloween - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, sodą oraz dodajemy sól. Masło o temp. pokojowej miksujemy razem z cukrem na tzw. puch. Następnie dodajemy jajko, ekstrakt z wanilii oraz barwnik, miksujemy nie przerywając. Do masy dodajemy połowę suchych składników i miksujemy. Następnie wlewamy połowę maślanki o temp. pokojowej i ponownie mieszamy. Wsypujemy pozostała część, mieszamy i ponownie maślankę. Miksujemy tylko do połączenia. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 18-20 min do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia. Następnie nożykiem wydrążamy delikatnie babeczki, zostawiając ok. 0,5 cm od brzegów. Wypełniamy łyżeczką dowolnego dżemu (najlepiej kwaśnego) i przykrywamy lekko ściętą częścią ciasta ( musi być płaska).
Masło na krem miksujemy z przesianym cukrem pudrem, wanilią, esencją migdałową, mlekiem, szczyptą soli oraz barwnikiem. Mleka dodajemy tyle, aby masa nie była za mocno gęsta, ponieważ ciężko będzie nam się wyciskać. Krem przekładamy do woreczka cukierniczego zakończonego tylką w kształcie tuby o śr. 1-2 mm. Na babeczkę wyciskamy trochę kremu i rozsmarowujemy. Następnie wyciskamy krem tworząc dwie części (półksiężyce). Wypełniamy je tworząc rożne wariacje z kremu. Na koniec babeczkę możemy gdzieniegdzie popryskać barwnikiem spożywczym czerwonym, gęstym sokiem wiśniowym lub sokiem z granata, mają imitować krew.
Komentarze