Babeczki - muffinki inaczej

0 (0 ocen)

  • 40 min

Podczas pieczenia szarlotki zostało mi trochę ciasta - skrawków od spodu i wierzchu. Nie mogły się zmarnować, więc przyrządziłam z nich mini babeczki - małą pychotkę :)Składniki ciasta podaję w większej ilości.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szkl. mąki pszennej
    3/8 kostki margaryny
    1/3 szkl. cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 cukru wanilinowego
    1 jajko
    1 żółtko
    1,5 łyżki kwaśnej śmietany

    Nadzienie:
    3-4 duże gruszki
    1 mały kisiel truskawkowy "słodka chwila"
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Babeczki - muffinki inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z margaryną siekamy na kruszonkę, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Chłodzimy je w lodówce przez około 30 min.
  • 2. Gruszki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy większość soku, wsypujemy kisiel i mieszamy do równomiernego połączenia składników.
  • 3. Ciasto z lodówki wałkujemy, wycinamy kawałki/kółka, którymi wylepiamy dno i brzegi foremek do babeczek/muffinek. Jedną foremką odmierzamy i wycinamy kółka na "przykrywkę".
  • 4. Każdą foremkę napełniamy masą gruszkową, przykrywamy krążkiem, lekko sklejamy boki i nakłuwamy widelcem "przykrywkę". Całość pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Porady

Nakłucie na wierzchu (przynajmniej jedno) jest ważne, aby nam się "czapeczka" nie oderwała od boków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować