Murzynka pamiętam od dziecka, zawsze zajadaliśmy się nim z masełkiem… Mój troszkę w nowszej wersji- jako babeczki – z bakaliami i borówkami amerykańskimi…
Składniki:
100 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
50 g kakao
2 jajka
1 szklanka cukru
15 g cukru waniliowego
125 g margaryny
4 łyżki wody
50 g mieszanki studenckiej
30 g borówek amerykańskich
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
Ok. 2 łyżki ciepłej wody
Borówki do dekoracji
Babeczki murzynki z bakaliami i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do rondelka wkładamy margarynę, cukier, cukier waniliowy i kakao. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia. Masę gotujemy 5 minut, zdejmujemy z ognia i studzimy. Po wystudzeniu wbijamy jajka i miksujemy. Dodajemy mąkę z proszkiem. Na końcu wsypujemy mieszankę studencką i borówki, delikatnie mieszamy łyżką. Napełniamy foremki silikonowe. Pieczemy przez 25 minut w 190*C. Cukier puder ucieramy z wodą, dekorujemy babeczki. Ozdabiamy borówkami.
Komentarze