Babeczki murzynki z bakaliami i borówkami

0 (0 ocen)

Murzynka pamiętam od dziecka, zawsze zajadaliśmy się nim z masełkiem… Mój troszkę w nowszej wersji- jako babeczki – z bakaliami i borówkami amerykańskimi…

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Szczypta soli
    50 g kakao
    2 jajka
    1 szklanka cukru
    15 g cukru waniliowego
    125 g margaryny
    4 łyżki wody
    50 g mieszanki studenckiej
    30 g borówek amerykańskich
    Lukier:
    1 szklanka cukru pudru
    Ok. 2 łyżki ciepłej wody
    Borówki do dekoracji

Babeczki murzynki z bakaliami i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do rondelka wkładamy margarynę, cukier, cukier waniliowy i kakao. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia. Masę gotujemy 5 minut, zdejmujemy z ognia i studzimy. Po wystudzeniu wbijamy jajka i miksujemy. Dodajemy mąkę z proszkiem. Na końcu wsypujemy mieszankę studencką i borówki, delikatnie mieszamy łyżką. Napełniamy foremki silikonowe. Pieczemy przez 25 minut w 190*C. Cukier puder ucieramy z wodą, dekorujemy babeczki. Ozdabiamy borówkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy