Babeczki na dzień babci i dziadka lub dla mamy i taty

0 (0 ocen)

Pieczone własnoręcznie przez moich dwóch synów - Szymona i Błażeja na dzień babci i dziadka

Składniki:

  • Składniki:
    - 1 niepełna szklanka (140 g.) mąki pszennej
    - 1/3 szklanki kakao
    - 1 szklanka cukru
    - 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    - 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1/2 płaskiej łyżeczki soli
    - 1 jajko
    - 1/2 szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej
    - 1/2 szklanki maślanki
    - 1/4 szklanki oleju
    - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    - - ¾ szklanki cukru pudru do lukru
    - różowy i niebieski barwnik spożywczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babeczki na dzień babci i dziadka lub dla mamy i taty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    1. W dużym garnku łączymy składniki suche: mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól, robimy po środku dołek, wlewamy do niego kawę, maślankę, olej, jajka, wanilię i ucieramy masę mikserem na średnich obrotach, krótko, tylko do połączenia się wszystkich składników. Gotową masę przekładamy do małych foremek na babki wysmarowanych tłuszczem ii posypanych bułką tartą, wstawiamy babeczki do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy je ok. 25 – 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy babeczki z formy i odstawiamy je na bok, aby ostygły.
    2. Babeczki dekorujemy kolorowym – niebieskim i różowym – lukrem i drobnymi cukiereczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować