Babeczki nadziewane ricottą i zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą, formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
2.Groszek, jeśli jest zamrożony, blanszujemy w gorącej wodzie ok. 5 minut. Wylewamy na sitko i przelewamy zimną wodą. Cebulki i szczypior kroimy na drobno.
3.W misce mieszamy ze sobą ricottę, żółtko, słodką śmietanę, zielony groszek, cebulkę i szczypior.
4.Blachę na muffiny, a właściwie otwory smarujemy cienko masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto rozwałkowujemy dosyć grubo i wycinamy kółka, każde wkładamy na dno foremki a boki dokładamy z resztek ciasta. Każdy otwór powinien być w całości wylepiony ciastem i to w miarę grubą warstwą. Dno babek nakłuwamy widelcem.
5.Babeczki podpiekamy w nagrzanym do 180 st. C (termoobieg) piekarniku przez 8 minut. Studzimy pozostawiając je w blaszce.
6.Każdą babkę nadziewamy mieszanką z sera ricotta. Posypujemy startym serem i zapiekamy przez 15 minut.
7.Babeczki są gotowe do wyjęcia dopiero po całkowitym ostygnięciu, w przeciwnym razie pokruszą się i rozwalą.
Babki po ostudzeniu podważamy lekko szerokim nożem i wykładamy.
Komentarze