Babeczki owocowe

4.5 (194 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Proste tanie i smacznie efektownie wyglądające,kolorem przykują uwagę każdego niejadka.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • KRUCHE:

    -2 żółtka
    -300g mąki pszennej
    -150g masła
    -2 łyżki cukru

    KREM BUDYNIOWY:
    -1 budyń o smaku śmietankowym
    -4 żółtka
    -1,5 szklanki mleka

    DODATKOWO:
    - owoce:kiwi,banan,brzoskwinie,wiśnie-mogą być kandyzowane.
    - puszka skondensowanego mleka-gotowego toffi
    - polewa do owoców
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Budynie Toffi

Babeczki owocowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, masło, cukier i żółtka połączyć, szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce. Rozwałkować. Foremki do babeczek wysmarować masłem/margaryną(można sobie to ułatwić topiąc trochę tłuszczu i pędzelkiem smarować foremki), wysypać bułką tartą. Wylepić ciastem(ułatwić to może wycinanie foremką do babeczki ciasta poprzez jej odwrócenie jak wycinanie ciasta na pierogi). Piec w temperaturze około 180 stopni aż się zarumienią lekko.
  • 2. Szklankę mleka zagotować. W pozostałej ilości rozprowadzić budyń i żółtka. Wlać do wrzącego mleka. Zagotować.
  • 3. Do upieczonych, wystudzonych, pustych babeczek na samo dno położyć 1/4 łyżeczki krówki/karmelu, na to na wierzch wycisnąć przez szpryckę krem tak aby zapełnił cała babeczkę.
    Na wierzchu poukładać owoce i posmarować rozpuszczoną polewą do owoców przygotowaną według przepisu na opakowaniu.

Porady

Babeczki możemy udekorować w dowolny sposób,do środka zamiast karmelu można włożyć odrobinę dżemu/marmolady czy masy czekoladowej-->nutella).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować