Babeczki podwójnie czekoladowe

5 (187 ocen)

  • 30 min

Babeczki nadziane trzema rodzajami czekolady: białą, mleczną i gorzką z kremem także czekoladowym :) Podwójnie pyszne babeczki :)

  • 30 min

Składniki:

  • Babeczki:
    2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 1/2 łyżki kakao
    1/2 szklanki cukru
    100 g czekolady białej
    100 g czekolady mlecznej
    50 g czekolady gorzkiej
    2 jajka
    200 g kwaśnej śmietany
    1/3 szklanki mleka
    3 łyżki oleju

    Krem:
    250 g serka mascarpone
    200 g śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    100 g czekolady mlecznej
Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Babeczki podwójnie czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Babeczki: Wszystkie rodzaje czekolady siekamy. Do jednej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i mieszamy z cukrem. W drugiej misce mieszamy kwaśną śmietanę, mleko, jajka i olej. Następnie zawartość obu misek mieszamy i dodajemy posiekaną czekoladę. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy porcję ciasta do wysokości 2/3 foremki. Pieczemy ok. 20 min. w temperaturze 180ºC i studzimy.
  • 2. Krem: Czekoladę roztapiamy na parze i studzimy. Śmietankę ubijamy razem z serkiem na gładki krem, dodajemy cukier puder i ostudzoną, ale płynną czekoladę i dokładnie miksujemy. Gotowym kremem dekorujemy muffinki i posypujemy posypką czekoladową. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować