Babeczki potrójnie budyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pracę zaczynam od przygotowania budyniu. Odlać 1/4 szklanki mleka. Resztę mleka podgrzać mleko razem z ziarenkami wanilii do wrzenia i zmniejszyć ogień. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką i puszystą masę, dodać 1/4 szklanki mleka oraz mąkę i jeszcze raz zmiksować. Masę żółtkową przelać do gotującego się mleka cały czas intensywnie mieszając. Masa po kilku minutach powinna zgęstnieć i powstanie budyń. Gorący nakryć folią spożywczą i odstawić do wystygnięcia.
Kiedy budyń będzie już w temperaturze pokojowej, mniej więcej 1/4 przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką do nadziewania (jest to kilkucentymetrowa rurka, ścięta pod skosem).
2.Teraz czas na babeczki. Piekarnik nagrzać do 180°C. Foremkę na babeczki wyłożyć papilotkami.
3.Białka oddzielić od żółtek. Mąkę wymieszać z budyniami i proszkiem do pieczenia, przesiać.
4.Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując, dodawać po kawałeczku masło. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać na przemian mąkę, maślankę i śmietankę, zaczynając i kończąc na mące. Następnie ubić pianę z białek ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z masą w dwóch częściach: najpierw 1/3 piany, potem reszta. Masę przekładać do papilotek do 3/4 ich wysokości i piec przez ok. 25-30 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy babeczki są upieczone. Od razu po upieczeniu wyciągnąć je z blaszki i pozostawić na kratce kuchennej. Jeszcze ciepłe babeczki nadziać budyniem, wbijając końcówkę w środek i wyciskając budyń. Jeśli nie dysponujecie odpowiednią końcówką do rękawa cukierniczego, można po prostu nożykiem wyciąć rożek w środku babeczki i wypełnić zagłębienie budyniem. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
5.Masło na krem utrzeć na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać pozostały budyń i ucierać do uzyskania jednolitej i puszystej masy. Na końcu dodać kakao i jeszcze raz zmiksować. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką i udekorować babeczki.
Komentarze