Babeczki sernikowe na zimno

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne i lekkie babeczki w sam raz na deser.

  • 2 godz.

Składniki:

  • zestaw b
    a) składniki podstawowe z zestawu
    3/4 szkl mąki kokosowej
    100 g mlecznej czekolady
    250 g ricotty
    b) składnik podstawowy dodatkowy
    1 galaretka cytrynowa w proszku
    c) składniki robocze
    3/4 szkl gorącej wody
    pół łyżeczki soku z cytryny
    1 łyżka oleju kokosowego
    1 łyżeczka żelatyny
    d)dekoracja
    2 kostki startej mlecznej czekolady + plastry cytryny do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babeczki sernikowe na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki wsypujemy galaretkę i żelatynę i zalewamy gorącą wodą, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do przestudzenia. Czekoladę razem z olejem kokosowym rozpuszczamy w kąpieli wodnej( miseczkę z pokruszoną czekoladą umieszczamy na garnku z gotującą się wodą-czekolada roztopi się pod wpływem gorącej pary). Do gorącej czekolady dodajemy mąkę kokosową i wyrabiamy chwilę razem do połączenia się składników. Nabieramy masę czekoladowo-kokosową wielkości orzecha włoskiego i wkładamy na dno silikonowej foremki do babeczek-lekko dociskamy do dna. Robimy tak do wykorzystania masy czekoladowej. Spody babeczek wkładamy do lodówki do stężenia na 30 minut. W tym czasie mieszamy razem ricottę i rozpuszczoną galaretkę. Gdy masa zacznie tężeć wlewamy ją na spody babeczek ( wychodzi po 3 łyżki masy na babeczkę) i ponownie wstawiamy babeczki do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy babeczki z silikonowych foremek i dekorujemy startą czekoladą i plastrami cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować