zestaw b
a) składniki podstawowe z zestawu
3/4 szkl mąki kokosowej
100 g mlecznej czekolady
250 g ricotty
b) składnik podstawowy dodatkowy
1 galaretka cytrynowa w proszku
c) składniki robocze
3/4 szkl gorącej wody
pół łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżeczka żelatyny
d)dekoracja
2 kostki startej mlecznej czekolady + plastry cytryny do dekoracji
Babeczki sernikowe na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miseczki wsypujemy galaretkę i żelatynę i zalewamy gorącą wodą, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do przestudzenia. Czekoladę razem z olejem kokosowym rozpuszczamy w kąpieli wodnej( miseczkę z pokruszoną czekoladą umieszczamy na garnku z gotującą się wodą-czekolada roztopi się pod wpływem gorącej pary). Do gorącej czekolady dodajemy mąkę kokosową i wyrabiamy chwilę razem do połączenia się składników. Nabieramy masę czekoladowo-kokosową wielkości orzecha włoskiego i wkładamy na dno silikonowej foremki do babeczek-lekko dociskamy do dna. Robimy tak do wykorzystania masy czekoladowej. Spody babeczek wkładamy do lodówki do stężenia na 30 minut. W tym czasie mieszamy razem ricottę i rozpuszczoną galaretkę. Gdy masa zacznie tężeć wlewamy ją na spody babeczek ( wychodzi po 3 łyżki masy na babeczkę) i ponownie wstawiamy babeczki do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy babeczki z silikonowych foremek i dekorujemy startą czekoladą i plastrami cytryny.
Komentarze