Babeczkowe sowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Urocze babeczki w kształcie sów. Przyciągają swoim wyglądem i smakiem.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Babeczki czekoladowe:

    250g masła
    250g czekolady gorzkiej
    5 jajek
    300g cukru
    200g mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Duża sowa:

    14 czekoladowych babeczek
    100g białej czekolady
    rurki z kremem lub paluszki
    wiórki kokosowe
    płatki czekoladowe lub trochę startej gorzkiej czekolady
    7 migdałów

    Małe sowy:

    pozostałe babeczki czekoladowe
    czekoladowe ciastka z białym kremem typu oreo
    kolorowe groszki typu Lentilky, Smarties lub M&M's
    ok. 150g czekolady gorzkiej lub mlecznej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babeczkowe sowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło i czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić.
  • 2. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka i cukier ubić na puszystą masę. Dalej miksując dodać przestudzoną czekoladę.
  • 3. W osobnej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać stopniowo do ciasta dalej miksując, ale na małych obrotach. (Ciasto powinno być dość gęste).
  • 4. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać pianę do ciasta i delikatnie wymieszać.
  • Czekoladowe babeczki 5. Ciasto przełożyć do formy na muffinki, wyłożoną papilotkami.
    Piec w nagrzanym piekarniku około 20-25 min. w temperaturze 180°C.
    Zostawić do ostygnięcia
  • 6. Ciastka podzielić na pół tak, aby jedna część była z kremem, a druga bez. Części bez kremu przekroić ostrożnie nożem na pół.
  • 7. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i posmarować dwie babeczki. Na środku, na jeszcze płynnej czekoladzie, przykleić ciasteczko z kremem i u góry połówkę ciasteczka bez kremu. Babeczki złączyć i położyć migdał jako dziób. Źrenice zrobić z kolorowych groszków.
  • 8. Ułożyć 14 babeczek w kształt sowy.
    Dwie babeczki z prawej i lewej strony posmarować roztopioną czekoladą i ułożyć połówki ciasteczek bez kremu tak, aby przypominały skrzydła.
    Resztę babeczek posmarować roztopioną czekoladą. Środkowe babeczki posmarować białą czekoladą, posypać wiórkami kokosowymi i paroma płatkami czekoladowymi. Na dwóch dolnych babeczkach położyć rurki lub paluszki, aby przypominały gałąź. Pazury sowy zrobić z migdałów.
  • 9. Małe sówki zrobić z pojedynczych babeczek. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Babeczki posmarować roztopioną czekoladą. Na jeszcze płynną czekoladę przykleić dwa ciasteczka z kremem, a u góry dwie połówki ciasteczek bez kremu.
    Dziób zrobić z kolorowych groszków wciskając je w czekoladę.
    Źrenice również zrobić z kolorowych groszków.
  • 10. Babeczki pozostawić, aby czekolada zastygła.

Porady

Do tworzenia sów można też użyć swoich ulubionych babeczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować