14 czekoladowych babeczek
100g białej czekolady
rurki z kremem lub paluszki
wiórki kokosowe
płatki czekoladowe lub trochę startej gorzkiej czekolady
7 migdałów
Małe sowy:
pozostałe babeczki czekoladowe
czekoladowe ciastka z białym kremem typu oreo
kolorowe groszki typu Lentilky, Smarties lub M&M's
ok. 150g czekolady gorzkiej lub mlecznej
Babeczkowe sowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło i czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić.
2.Oddzielić żółtka od białek. Żółtka i cukier ubić na puszystą masę. Dalej miksując dodać przestudzoną czekoladę.
3.W osobnej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać stopniowo do ciasta dalej miksując, ale na małych obrotach. (Ciasto powinno być dość gęste).
4.Białka ubić na sztywną pianę. Dodać pianę do ciasta i delikatnie wymieszać.
5.Ciasto przełożyć do formy na muffinki, wyłożoną papilotkami.
Piec w nagrzanym piekarniku około 20-25 min. w temperaturze 180°C.
Zostawić do ostygnięcia
6.Ciastka podzielić na pół tak, aby jedna część była z kremem, a druga bez. Części bez kremu przekroić ostrożnie nożem na pół.
7.Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i posmarować dwie babeczki. Na środku, na jeszcze płynnej czekoladzie, przykleić ciasteczko z kremem i u góry połówkę ciasteczka bez kremu. Babeczki złączyć i położyć migdał jako dziób. Źrenice zrobić z kolorowych groszków.
8.Ułożyć 14 babeczek w kształt sowy.
Dwie babeczki z prawej i lewej strony posmarować roztopioną czekoladą i ułożyć połówki ciasteczek bez kremu tak, aby przypominały skrzydła.
Resztę babeczek posmarować roztopioną czekoladą. Środkowe babeczki posmarować białą czekoladą, posypać wiórkami kokosowymi i paroma płatkami czekoladowymi. Na dwóch dolnych babeczkach położyć rurki lub paluszki, aby przypominały gałąź. Pazury sowy zrobić z migdałów.
9.Małe sówki zrobić z pojedynczych babeczek. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Babeczki posmarować roztopioną czekoladą. Na jeszcze płynną czekoladę przykleić dwa ciasteczka z kremem, a u góry dwie połówki ciasteczek bez kremu.
Dziób zrobić z kolorowych groszków wciskając je w czekoladę.
Źrenice również zrobić z kolorowych groszków.
10.Babeczki pozostawić, aby czekolada zastygła.
Porady
Do tworzenia sów można też użyć swoich ulubionych babeczek.
Komentarze