Babka Tulipan na białkach

5 (168 ocen)

  • 60 min

Babka Tulipan jest bardzo prosta w swoim wykonaniu, a po upieczeniu wygląda bardzo ciekawie i kolorowo. Jestem pewna że nikt z gości nie zauważy że ciasto jest upieczone na samych białkach :)

  • 60 min

Składniki:

  • 6-7 białek
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 szklanki mąki
    3/4 szklanki oleju
    4 łyżki wody
    1 łyżka soku z cytryny
    2 łyżeczki kakao
    1 kisiel np. truskawkowy, żurawinowy itp
    1/2 szklanki maku
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka tulipan na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno (mrożone rozmrażamy, wyjmując pudełko w którym były białka w temperaturze pokojowej do całkowitego rozmrożenia). Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Mąkę przesiewamy z proszkiem i partiami dodajemy do białek. Chwilę mieszamy. Następnie dodajemy olej, wodę, sok z cytryny i krótko ucieramy.
  • 2. Ciasto dzielimy na 4 części. Do jednej dodajemy łyżeczkę mąki, do drugiej kakao, do trzeciej kisiel, do czwartej mak.
  • 3. Formę do babki smarujemy tłuszczem i równo obsypujemy bułką tartą. Ciasta wykładamy do formy w dowolnej kolejności. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40-45 minut.

Porady

Aby kolor ciasta do którego dodajemy kisiel był bardziej intensywny, możecie dodać jeszczę odrobinę barwnika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Mak Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować