Wiosenna,bardzo smaczna,podzielna,ładnie się prezentuje na stole,polecam na rodzinne śniadanie.
60 min
Składniki:
8 jajek
1/2 czerwonej papryki
1/2 pomarańczowej papryki
200 g gotowanej szynki
100 g ugotowanych brokułów
po 125 g zielonego groszku i kukurydzy z puszki
5 łyżek majonezu
250 ml bulionu warzywnego
4 łyżki żelatyny
1 łyżka octu
sól
pieprz
Babka warzywna z szynką i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ugotować na twardo,przestudzić,obrać ze skorupek,trzy jajka pokroić w kostkę.
Papryki oczyścić z pestek,opłukać,osuszyć,pokroić w kostkę.
Cebulę obrać,drobno posiekać.
Szynkę pokroić na drobne kawałki.
Brokuły podzielić na malutkie różyczki.
Konserwowy groszek i kukurydzę odcedzić na sicie.
2.Rozdrobnione składniki jajka,paprykę,cebulę,szynkę,brokuły włożyć do miski,dodać groszek i kukurydzę,delikatnie przemieszać,przyprawić do smaku solą i pieprzem.
3.Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody i odstawić,żeby spęczniała.
Bulion zagotować,następnie połączyć z octem,majonezem i spęczniałą żelatyną,po czym wlać do składników w misce.
4.Foremkę na babkę z kominkiem 20 cm opłukać zimną wodą.
Na spodzie rozłożyć połowę przygotowanej masy na tym wokoło ułożyć pozostałe jajka jedno za drugim,przykryć resztą masy.
Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Komentarze