Babka warzywna z szynką i jajkiem

4.97 (149 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min

Wiosenna,bardzo smaczna,podzielna,ładnie się prezentuje na stole,polecam na rodzinne śniadanie.

  • 60 min

Składniki:

  • 8 jajek
    1/2 czerwonej papryki
    1/2 pomarańczowej papryki
    200 g gotowanej szynki
    100 g ugotowanych brokułów
    po 125 g zielonego groszku i kukurydzy z puszki
    5 łyżek majonezu
    250 ml bulionu warzywnego
    4 łyżki żelatyny
    1 łyżka octu
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.97 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Przystawki

Babka warzywna z szynką i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo,przestudzić,obrać ze skorupek,trzy jajka pokroić w kostkę.
    Papryki oczyścić z pestek,opłukać,osuszyć,pokroić w kostkę.
    Cebulę obrać,drobno posiekać.
    Szynkę pokroić na drobne kawałki.
    Brokuły podzielić na malutkie różyczki.
    Konserwowy groszek i kukurydzę odcedzić na sicie.
  • 2. Rozdrobnione składniki jajka,paprykę,cebulę,szynkę,brokuły włożyć do miski,dodać groszek i kukurydzę,delikatnie przemieszać,przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody i odstawić,żeby spęczniała.
    Bulion zagotować,następnie połączyć z octem,majonezem i spęczniałą żelatyną,po czym wlać do składników w misce.
  • 4. Foremkę na babkę z kominkiem 20 cm opłukać zimną wodą.
    Na spodzie rozłożyć połowę przygotowanej masy na tym wokoło ułożyć pozostałe jajka jedno za drugim,przykryć resztą masy.
    Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować