Babka włoska Panettone

4.51 (178 ocen)

  • 60 min

Podróż do Toskanii zaowocowała nowymi smakami. Jadłam tam bardzo smaczne, drożdżowe ciasto. Postanowiłam go upiec. Domownicy i goście byli nim zachwyceni.

  • 60 min

Składniki:

  • 700 g mąki tortowej
    6 jajek wiejskich
    100 g cukru
    200 g miękkiego masła
    100 g rodzynek
    100 g uprażonych orzechów włoskich
    szczypta soli
    1 duża pomarańcza- skórka otarta
    100 g białej czekolady

    Rozczyn:
    30 g świeżych drożdży
    8 łyżek ciepłego mleka
    2 łyżki mąki tortowej
    2 łyżeczki cukru

    Ponadto:
    8 łyżek roztopionego masła

    Lukier cytrynowy:
    15 dag cukru pudru
    3 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki gorącej wody

Wystaw ocenę:

4.51 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Babka wielkanocna Desery

Babka włoska panettone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyrośnięty rozczyn drożdżowy 1. Najpierw robimy rozczyn. Mieszamy wszystkie składniki w miseczce. Przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • roztrzepywanie jajek 2. W miseczce roztrzepujemy całe jajka.
  • uprażone orzechy włoskie 3. Orzechy włoskie obierany z łupinek. Kroimy drobno. Prażymy na suchej patelni na zloty kolor. Studzimy.
  • otarta skórka z pomarańczy 4. Szorujemy szczoteczką, myjemy i parzymy wrzątkiem pomarańczę. Ścieramy skórkę na drobniutkiej tarce.
  • składniki na babkę 5. Do dużej miski wsypujemy mąkę. Dodajemy: roztrzepana jajka, miękkie masło, uprażone orzechy.
  • rodzynki namoczone i czekolada biała 6. Czekoladę białą kroimy drobno.
    Rodzynki moczymy we wrzątku, ok. 15 min. Odcedzamy, studzimy.
  • składniki na babkę plus rozczyn z drożdży 7. Wszystkie pozostałe składniki dodajemy do miski. Wlewamy rozczyn drożdżowy.
  • ciasto drożdżowe- przed wyrośnięciem 8. Wyrabiamy ciasto ręką, do momentu, aż odklei się od dłoni.
  • wyrabianie ciasta drożdżowego- przed pieczeniem 9. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką.
    Taką czynność wyrabiania i odstawiania- powtarzamy 3 razy.
  • ciasto na babkę w formach- przed pieczeniem 10. Następnie przygotowujemy 2 formy na babkę.
    Nakładamy ciasta do formy polowy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Mocno podrośnie.
  • polewanie ciasta masłem- przed pieczeniem 11. Ciasto w formach, przed włożeniem do pieca polewamy roztopionym masłem.
  • upieczona babka Panettone 12. Babkę pieczemy w 180 stop. C przez ok. 30 min. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone.
    Babka jest zrumieniona, ale to dodaje jej tylko smaczku.
    Wyjmujemy babkę z formy.
  • lukier cytrynowy 13. Wykonanie lukru:
    Wszystkie składniki na lukier łączymy razem, rozcieramy na gładką, gęstą masę.
  • polukrowana babka Panettone 14. Lukrem smarujemy, polewając wystudzoną babkę.
  • babka Panettone, podana do kawki 15. Babkę kroimy na porcje. Podajemy do zaparzonej świeżo kawki.
  • babka Panettone 16. Smacznego ;)

Porady

Przepis ten wyszukałam na włoskim blogu, trochę go zmieniłam. Podany czas,jest bez czasu oczekiwania i kilkukrotnego wyrabiania. Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe powinny mieć temp. pokojową. Sypkie- przesiewamy. Babkę piekłam w dwu foremkach:o śr.22 cm i 20 cm. Babkę zaraz po upieczeniu źle się kroi, bo jest bardzo delikatna. Trzeba odczekać parę godzin. Zaleca się aż 6. U mnie pokroiłam po 60 min. Kroiłam ostrożnie. Jest pyszna, słodziutka, aromatyczna, rozpływała się w ustach. Można na wierzch po lukrze obsypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Babkę można przekroić w poprzek i przełożyć kremem mascarpone lub bitą śmietaną. Włosi podają ją na Wielkanoc i ważne uroczystości rodzinne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Rodzynki Skórka pomarańczowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować