Podróż do Toskanii zaowocowała nowymi smakami. Jadłam tam bardzo smaczne, drożdżowe ciasto. Postanowiłam go upiec. Domownicy i goście byli nim zachwyceni.
4.51 (178 ocen)
Porady
Przepis ten wyszukałam na włoskim blogu, trochę go zmieniłam. Podany czas,jest bez czasu oczekiwania i kilkukrotnego wyrabiania. Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe powinny mieć temp. pokojową. Sypkie- przesiewamy. Babkę piekłam w dwu foremkach:o śr.22 cm i 20 cm. Babkę zaraz po upieczeniu źle się kroi, bo jest bardzo delikatna. Trzeba odczekać parę godzin. Zaleca się aż 6. U mnie pokroiłam po 60 min. Kroiłam ostrożnie. Jest pyszna, słodziutka, aromatyczna, rozpływała się w ustach. Można na wierzch po lukrze obsypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Babkę można przekroić w poprzek i przełożyć kremem mascarpone lub bitą śmietaną. Włosi podają ją na Wielkanoc i ważne uroczystości rodzinne.
Komentarze