Pyszna, wilgotna babka z kolorowym oczkiem przypominającym pawie oczko. Można ją zrobić tylko z małymi oczkami białego marcepanu lub nawet zupełnie bez marcepanu. W każdej wersji będzie pyszna :) Bardzo polecam!
60 min
Składniki:
marcepanowe kule:
100 g białego marcepanu
50 g czerwonego marcepanu
50 g niebieskiego marcepanu
ciasto:
3/4 szklanki cukru
200 ml słodkiej śmietanki 12%
200 g miękkiego masła
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
3 jajka
220 g mąki pszennej
Do polania:
1/2 tabliczki białej czekolady
dowolna posypka cukrowa
Babka z marcepanem - pawie oczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.marcepanowe kule:
Z niebieskiego marcepanu zrobić niewielkie kulki wielkości zielonego groszku. Obtoczyć białym marcepanem. Z kawałka czerwonego marcepanu uformować na dłoni cienki placuszek, obtoczyć biały marcepan. Tak uformować 4 kule.
Tak samo zrobić 4 kule z czerwony środkiem i niebieską wierzchnią warstwą.
2.ciasto:
Do miski wsypać cukier, dodać śmietankę, miękkie masło, jajka, krótko zmiksować. Wsypać proszek do pieczenia i mąkę, ponownie zmiksować.
3/4 ciasta wyłożyć do dużej formy na babkę. W równych odstępach ułożyć marcepanowe kule. Na wierzch wyłożyć resztę ciasta, wyrównać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 50 minut. Po lekkim ostygnięciu wyjąć z formy, ostudzić całkowicie.
Komentarze