Babka z nutą piernika z jabłkiem i marcepanem i polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.stopioną i wystudzoną margarynę wlać do miski, dodać mąkę, jajka, mleko, sodę z proszkiem, kakako z przyprawą do piernika, cukier, starte jabłka na grubszych oczkach tarki i mikserem z 3-4 minuty miksować na większych obrotach
2.foremka babkowa 22 cm, wysmarowana tłuszczem i posypana tartą bułką, wlać ciasto do formy
3.marcepan pokroić na kawałeczki i powkładać do ciasta
4.piec w 180 C około 60 minut, do suchego patyczka, wystudzoną babkę wyłożyć na talerz
5.opakowanie polewy czekoladowej białej rozpuścić w kąpieli wodnej z 1 łyżką śmietany gęstej, polewa będzie lśniąca i nie pęka, polać babkę polewą i przystroić ozdobną czekoladką
Komentarze