babka z nutą piernika z jabłkiem i marcepanem i polewą czekoladową

0 (0 ocen)

babka jest wilgotna, aromatyczna...............SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • cukier 1 szklanka, jajka 3 sztuki, masło lub margaryna 12,5 dag, mąka tortowa 2,5 szklanki, soda oczyszczona 1 łyżeczka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, przyprawa do piernika 1 opakowanie, kakao 2 łyżki, jabłka 3 sztuki/starte, mleko 1 szklanka, marcepan 150 gram, polewa czekoladowa 1 opakowanie/biała, do ozdoby: 1 opakowanie/czekoladki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka z nutą piernika z jabłkiem i marcepanem i polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. stopioną i wystudzoną margarynę wlać do miski, dodać mąkę, jajka, mleko, sodę z proszkiem, kakako z przyprawą do piernika, cukier, starte jabłka na grubszych oczkach tarki i mikserem z 3-4 minuty miksować na większych obrotach
  • etap 2. foremka babkowa 22 cm, wysmarowana tłuszczem i posypana tartą bułką, wlać ciasto do formy
  • etap 3. marcepan pokroić na kawałeczki i powkładać do ciasta
  • etap 4. piec w 180 C około 60 minut, do suchego patyczka, wystudzoną babkę wyłożyć na talerz
  • etap 5. opakowanie polewy czekoladowej białej rozpuścić w kąpieli wodnej z 1 łyżką śmietany gęstej, polewa będzie lśniąca i nie pęka, polać babkę polewą i przystroić ozdobną czekoladką
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować